Rusia și costul invaziei asupra Ucrainei: rubla a devenit o hârtie fără valoare

de: Alexandru Puiu
03 03. 2022

Când a început războiul cu Ucraina, Rusia încă mai era o putere financiară majoră la nivel global. Între timp, situația s-a schimbat radical, iar sancțiunile impuse de SUA și aliații săi au îngenuncheat economia. Rușii de rând sunt cei mai afectați.

Rubla rusă a ajuns să valoreze mai puțin de un cent american, iar valoarea continuă să scadă. Inflația a crescut atât de mult într-un timp atât de scurt în Rusia, încât rublele se îndreaptă cu pași repezi spre momentul în care vor deveni doar niște hârtii fără valoare. La fel cum în Venezuela cumpărai un pui cu un kilogram de bancnote, moneda de la Kremlin se îndreaptă cu pași repezi spre aceeași realitate. Ca referință, de vineri până luni, s-a devalorizat cu 30%.

Rubla rusească, mai irelevantă ca niciodată

În timp ce autoritățile de pe întregul mapamond se dau peste cap pentru a impune sancțiuni din ce în ce mai dure Rusiei, cetățenii de rând din această țară ajung la sapă de lemn. Moneda națională se află în cădere liberă, iar la momentul redactării acestui material a ajuns să valoreze un un cent.

Ca referință, vineri, cu un dolar cumpărai 84 de ruble. Luni, cursul de schimb gravita în jurul a 108 ruble, iar miercuri a ajuns la 112 ruble. Asta înseamnă că o rublă valorează 0,0089 dolari, mai puțin de a suta parte dintr-un dolar. Cu un euro cumperi 122 de ruble în Rusia. Prețurile, aproape în același ritm, cresc și ele.

În tot timpul ăsta, la bancomatele rusești se creează cozi interminabile, oamenii încercând să-și scoată economiile de frica momentul în care băncile vor rămâne fără bani sau retragerile vor deveni imposibile printr-o eventuală măsură impusă de Putin. Băncile rusești sunt atât de disperate să nu rămână fără lichidități încât au început să ofere dobânzi la depozite de 15-20%.

Cel mai șocant efect al dezastrului economic provocat de sancțiunile impuse Rusiei l-a resimțit însă Sberbank, cea mai mare bancă din teritoriu. În timp ce se chinuie să iasă din piața europeană din cauza retragerilor masive de lichidități, la bursa de la Londra, acțiunile pentru instituția bancară se tranzacționau cu un cent, în cădere de la 20 de dolari, o valoare de 2000 de ori mai mică.